insan ayarlı

10 Mayıs 2020 Pazar

Atomaltı Parçacıklar (Atom-3)

Genel olarak atomaltı parçacık dendiğinde aklımıza proton, nötron ve elektron gelir. Ancak atomaltı parçacıklar bunlardan çok daha fazla sayıda ve çok daha fazla çeşitdedir.

Atom altı parçacıklar en başta madde ve kuvvet taşıyıcı parçacıklar olarak ikiye ayrılabilir.

12 Nisan 2020 Pazar

Olimposlular (Yunan Mitolojisi - 03)

Yunan Pantheonu

Pantheon, çok tanrılı bir dinde ya da mitolojide tanrıların hepsini kapsayan sisteme verilen isimdir. Yunan Mitolojisi'ndeki pantheon çok geniştir. (Örneğin Notos isminde sadece güney rüzgarlarına hükmeden bir tanrı bile vardır.) Bu yazıda biz 12 Olimposlu tanrıyı incelemeye alacağız. Bu 12 tanrı dışında da çok bilinen ve hikayelerde karşımıza çıkan tanrılar vardır. Bunlara sonraki yazılarda değinilecektir.


Olimposlular

Zeus ve diğer tanrılar, titanları yendikten sonra Olimpos Dağı'nın zirvesine yerleşirler. Bunlara 12 Olimposlu denir.

12 Olimposlu:

4 Mart 2020 Çarşamba

Titanlar ve Titanlar Savaşı (Yunan Mitolojisi - 02)


Titan bedel ödeyen manasındadır.

Ouranos, Gaia’yı döller sürekli ama çocuklarını doğurmasına izin vermez çünkü çocuklardan birinin kendi yerini alacağı kehaneti vardır. İlk doğan 6 erkek ve kız çocuk birinci nesil Titanlar’ı oluşturur. Daha sonra Gaia tepegöz devleri – (Cyclopes - Kiklop) ve 100 kollu, 50 başlı devleri (Hecatoncheires) doğurur.

4 Şubat 2020 Salı

Giriş ve İlk Tanrılar (Yunan Mitolojisi - 01)

Bu yazıda Yunan Mitolojisi'ne bir giriş yapmaya çalışacağız. Ancak unutulmamalıdır ki Yunan Mitolojisi hayal etmesi bile güç derecede geniştir. Ayrıca bir çok hikayenin ya da hikayeler / karakterler arasındaki ilişkilerin çeşitli farklı verisiyonları olması gibi anlamayı ve anlatmayı zorlaştıran başka engelleri de vardır. Biz yazılarımızda bu versiyonların en çok bilinenlerinden, en çok kabul edilenlerinden bahsedeceğiz.

Yunan Mitolojisi'ni oluşturan kaynakları derleyen ve bunlara katkı yapan bir çok ozan ve şair vardır. Hatta Yunan Mitolojisi, daha sonra Roma Mitolojisi'ne de dönüşmüştür. Biz genelde Yunan'da kalmaya çalışsak da Roma'dan zaman zaman bahsetmemiz gerekecektir.

Bu yazıda ilk tanrılardan bahsedeceğiz ancak diğer mitolojik karakterlerin adı zaman zaman geçecektir. Bu karakterlerin daha detaylı hikayesi diğer yazılarda verilecektir.