insan ayarlı

24 Temmuz 2014 Perşembe

Medeniyet'in Beşiği

Yanlış anlaşılmalara açık bir konu.

Medeniyet'in beşiği olarak beynimize işlenmiş olan Avrupa'nın birliğinin resmi marşı Beethoven'ın 9. Senfonisi'nin son bölümü olan Neşeye Övgü'dür.

Beethoven hakkıdan biraz farklı açıdan fikrimiz olması için bir dizi video izleyeceğiz şimdi. Sanatçılar eserlerinden dolayı kendilerini bir nevi bizlerden yukarıda gibi görebiliyorlar. Bu onların hakkı mıdır bilemiyorum? Duruma göre bu etrafını iyice aşağılamaya gidebilir mi ya da bir insan müziği ile beraber nasıl şiddeti temsil edebilir? Bizim gibi insanların burada lafının geçmesini beklemesek de, Beethoven'ın yaklaşımı aramızdaki mesafeleri iyice arttırmaktadır. Krallardan, prenslerden, sultanlardan bir çok vardı ama Beethoven sadece bir taneydi.

1) Otomatik Portakal - Beethoven hayranı aşırı şiddet eğilimli baş karakter

2) Leon - Kafada Beethoven çalarken evde katliam (hem de Türkçe dublajlı)


3) Zincirsiz - Köle satış sözleşmesi hazırlanırken, Beethoven'un müziğini duydukça, bir kölenin köpeklere parçalatılmasını hatırlayan Alman


4) ...ve büyük üstad Tarkovsky'nin Nostalji'si. Beethoven ve ölü bebek...


Medeniyetin Beşiği'nin gerektiğinde çıkar uğruna nelere göz yumabildiğini bu günlerde Gazze üzerinden tekrar görüyoruz. O halde sadece maddi refah düzeyi açısından ulusları ve devletleri nazarımızda bir seviyeye koymak ve bu tür toplumlara ait olma isteği bizi çok cezbedici bir iki yüzlülüğe teşvik ediyor. Ben çok etrafta dolanmadan buna yeni vahşi kapitalizm demek istiyorum. Şeytan gibi zaaflarımızdan yararlanıyor.

Zorlama komplo teorileri ile uğraşmak değil derdimiz. Yine de bize tartışılamaz ve üzerine söylenmişlerden öte araştırma yapılamaz tarihi bir olay ile ilgili soruları Ahmedinejad'dan dinliyoruz.


Avrupa'da, İsrail'de, Filistin'de, Suudi Arabistan'da ve diğer bütün ülkelerde her bebek tertemiz doğuyor. Kavimcilik, dincilik ve mezhepçilik yaparak bu bebekleri kirletemeyiz. Bizim savaşımız fikirler ile olmalıdır. Arapların, ABD ile stratejik diye adlandırılan ortaklığı ile beraber onurlarını satmış prensler, leopar evcilleştirmekle uğraşırken, bu duruma karşı kendimiz de bir iki yüzlülük içerisinde miyiz bunu sorgulamak zorundayız.

Son olarak günahıyla ve sebabıyla Suudi Arabistan'ın son gerçek lideri, ABD'de uzun yıllar kalmış öz yiğeni tarfından öldürülen Kral Faysal'ı dinleyeceğiz. Önce aşağıdaki alıntıya bir göz atalım.